SZC logo

Esztergomi Szakképzési Centrum

OM kód: 910005/002 | 2500 Esztergom, Szent István tér 7-9.

Intézmény logo

Balassa Bálint Gazdasági Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokIntranetKRÉTA

Cukrász

Cukrász illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
  • kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
  • árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
  • szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
  • betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
  • csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
  • őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
  • nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
  • fagylaltokat főz és fagyaszt;
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
  • folyamatosan képezi magát;
  • idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Iskolánk cukrász oktatása sok éves múltra tekint vissza. Tankonyhánkon felkészült oktatóink tanítják meg a diákokat a cukrász mesterség csínjára-bínjára. 

Nappali tagozaton a tanulók 10. és 11. évfolyamon szakképzési munkaszerződéssel tanulnak duális partnereinknél úgy, hogy az egyik héten hétfőtől csütörtökig az iskolában vannak, pénteken és a következő héten hétfőtől péntekig munkahelyi környezetben ismerkedhetnek a szakmával. 


Partnereink

SZC logo

Esztergomi Szakképzési Centrum


Balassa Bálint Gazdasági Technikum és Szakképző Iskola

2500 Esztergom, Szent István tér 7-9.

Telefon: +36706848654

E-mail: iskola@balassaegom.hu

OM azonosító: 910005/002


2024Balassa Bálint Gazdasági Technikum és Szakképző Iskola